Sådan påvirker vi de selskaber, vi investerer i, med vores stemme
Din pension handler ikke kun om, hvor mange penge du har til alderdommen. Det handler også om, hvordan verden ser ud den dag, du går på pension – så du rent faktisk har lyst til at trække dig tilbage og nyde dit otium. Velliv arbejder for at trække verden i en bedre retning.
Gennem investeringerne af mere end 400.000 kunders pensionsopsparinger er Velliv en global investor og medejer af de selskaber, vi ejer aktier i. Med det følger der nogle særlige rettigheder og muligheder for indflydelse – som vi kan bruge til at påvirke selskaberne i en mere bæredygtig retning og samtidig skabe det bedst mulige afkast i et langsigtet perspektiv.
De muligheder udnytter vi ved at gøre vores indflydelse gældende over for selskaber gennem aktivt ejerskab. Det betyder, at vi går i dialog med selskaber, vi investerer i, og stemmer på deres generalforsamlinger ud fra vores forventninger til deres adfærd og udvikling – det omhandler blandt andet håndtering af ESG-risici, konkrete mål for reduktion af CO2-udledning, diversitet og offentliggørelse af oplysninger om selskabernes påvirkninger på menneske- og arbejdstagerrettigheder for blot at nævne nogle eksempler.
Velliv stiller pragmatiske krav
Velliv stemmer ud fra en række fastsatte principper, som afspejler vores værdier og ambitioner, men som også tager højde for de standarder, der gør sig gældende i forskellige markeder og geografiske placeringer.
”Når vi stemmer på selskabers generalforsamlinger, er det vigtigt, at vi tager højde for, hvor i verden, det er vi stemmer. I Europa har vi fx højere krav til diversitet i bestyrelser, end vi har i fx Asien. Det skyldes, at vi tager hensyn til forskellige normer, standarder og adfærdskodekser, og hvor det i de fleste lande i Europa altså ikke længere er urealistisk at stille krav om, at den underrepræsenterede kønsidentitet udgør minimum 40 % af bestyrelser, som det ville være i flere asiatiske lande. Det er altså ikke alle steder, man er lige så langt på området, og derfor er første skridt i andre tilfælde at sikre, at der er minimum ét medlem af den underrepræsenterede kønsidentitet i en bestyrelse. Hvis vi afviger for meget fra normer ved at stille for høje krav, vil det mindske sandsynligheden for, at vores stemmeafgivelse ændrer på noget. I stedet har vi det lange lys på, og anerkender, at store forandringer kræver kontinuerlige og små skridt” fortæller Ellen Pedersen, der er Senior Active Ownership Specialist i Velliv.
Der bliver årligt foretaget ændringer i Vellivs stemmepolitik for at sikre, at den løbende opdateres i takt med, at normer ændrer sig og forventninger til selskaber bliver højere.
Det samme gør sig gældende, når vi stemmer om emner, der omhandler den grønne omstilling og selskabers planer for at leve op til målene i Parisaftalen.
”Vi har en meget klar agenda om at sikre, at de selskaber, vi investerer i, bevæger sig i den rigtige retning i forhold til den grønne omstilling. Men vi er også bevidste om, at selskaber skal have mulighed for at bevæge sig i et passende tempo. Det betyder ikke, at de kan springe over, hvor gærdet er lavest. Men i stedet, at de selskaber, der gør en indsats og har ambitiøse planer på vej for at nå Parisaftalens mål, også skal have en chance for at vise, at de kan, før vi som investor skubber yderligere på og ender med at sende dem et budskab om at handle hurtigt i stedet for grundigt,” fortæller Ellen. ”Vi stemmer for forslag om, at selskaber skal udarbejde og offentliggøre klimamål, og nogle gange lykkes det, at vi sammen med andre investorer får sådanne forslag vedtaget. Det er en rigtig god oplevelse, at vi sammen kan gøre den forskel”:
På fastfoodrestauranten Jack in the Box Inc.'s generalforsamling den 1. marts i år stemte Velliv for et aktionærforsalg om, at selskabet skal offentliggøre sin CO2-udledning og fastsætte mål om at reducere den. Forslaget blev vedtaget med opbakning fra 55% af stemmerne.
Sådan stemmer vi
I Velliv bruger vi en proxy voting rådgiver, når vi stemmer på selskabers generalforsamlinger. Det gør vi, fordi vi stemmer på et stort antal selskabers generalforsamlinger (ca. 1.600), og vi har derfor brug for hjælp til at gå i dybden med detaljerede analyser af selskaberne og de mange tusinde forslag, vi stemmer ved for at sikre, at vores stemmepolitik bliver udmøntet på den måde, den er tiltænkt og i overensstemmelse med de krav, vi stiller. Vi tager udgangspunkt i ISS’ Sustainability Voting Guidelines, men vi kan til enhver tid afvige fra den, hvis vi i en bestemt kontekst vurderer, at det er mest hensigtsmæssigt i forsøget på at påvirke et selskab i en retning, der stemmer endnu mere overens med vores strategiske mål.