Har du ikke fået fradrag for alle dine pensionsindbetalinger – så læs med her
SKAT har åbnet for årsopgørelserne for 2022, og i den forbindelse ved vi, at mellem 35.000 og 40.000 danskere ikke har fået fradrag for alle deres pensionsindbetalinger. Tværtimod er dele af indbetalingerne blevet lagt til den personlige indkomst, hvilket giver en uventet skatteregning. Heldigvis har du mulighed for at ændre dette.
Normalt vil ens pensionsselskab sørge for, at alle overskydende indbetalinger på en ratepension udover rateloftet på 59.200 kr. (2022) automatisk blive overført til en livsvarig pension, hvor alle indbetalinger er fradragsberettigede. Men der er typisk to grunde til, at dette ikke er sket:
- Ved jobskifte, hvor du har indbetalt til flere pensionsselskaber, og derfor har fået registreret indbetalinger for mere end 59.200 kr. på ratepensionen i 2022.
- Hvis du har indbetalt til både et pensionsselskab og til en bank og derfor har fået registreret indbetalinger for mere end 59.200 kr. på ratepensionen i 2022.
Sådan gør du, hvis du har indbetalt til to pensionsselskaber
Har du i løbet af året indbetalt til en ratepension til to forskellige pensionsselskaber gennem en arbejdsgiver, skal du:
- hente og udfylde denne blanket fra skat
- sende blanketten til Velliv sammen med dine private skatteoplysninger, som ligeledes hentes på SKAT under ”Skatteoplysninger” efter logon.
Har du indbetalt til en privat ratepension
Skattereglerne siger, at man altid skal korrigere i indbetalingerne til en privattegnet ratepension først, hvis sådan en findes.
Hvis du har indbetalt til en privatoprettet ratepension, og ønsker du at overføre denne del til en livrente, skal du udfylde blanket 07.083A , som du finder hos Skattestyrelsen her.
Når den er udfyldt, skal du sende den til den bank eller det pensionsselskab, hvor du har indbetalt for meget. Sammen med blanketten skal du også sende en kopi af dine skatteoplysninger, som du finder under ”Skatteoplysninger”, når du er logget ind på skat.dk.
Hvis din ordning er en privattegnet ratepension, har du også mulighed for at få tilbagebetalt det overskydende beløb. Dette kan du angive, når du udfylder blanket 07.083A.
Skulle du have behov for rådgivning, kan du kontakte vores rådgivningscenter på 70 33 99 99.
Du kan også læse mere om skat og årsopgørelse her – se under ”Hvad skal jeg gøre for at få mit fradrag rettet”.